Żywność - higiena

ABC zbieracza grzybów

grzyb4

ABC ZBIERACZA GRZYBÓW

Zbieranie grzybów w naszym kraju było i jest bardzo popularne, a spożywanie ich jest tradycyjnym zwyczajem żywieniowym polskiego społeczeństwa. Grzyby są chętnie spożywane przez ludzi ze względu na walory smakowe i zapachowe. Pobyt w lesie jest także bardzo dobrą formą aktywnego wypoczynku. Jednak w naszych lasach rośnie wiele gatunków grzybów o różnej toksyczności. Wśród nich występują grzyby trujące, jadalne i niejadalne. Szczególnie niebezpieczne są grzyby trujące, które mogą stać się przyczyną śmiertelnych zatruć pokarmowych. Aby uniknąć tak poważnych zagrożeń dla życia i zdrowia, należy zbierać tylko te grzyby, które dobrze znamy.

Zasady bezpiecznego grzybobrania:

Pamiętaj!
Zbieraj grzyby, co, do których masz całkowitą pewność!
 

Zasady konsumpcji:


Możemy wyróżnić trzy typy zatruć grzybami:

Pierwsza pomoc

Jeśli po zjedzeniu grzybów pojawiają się oznaki zatrucia, należy niezwłocznie zapewnić pomoc lekarską, skontaktować się z numerem alarmowym 999 lub 112, albo przewieźć chorego do szpitala.

Czekając na pomoc medyczną można sprowokować wymioty.
 

Osobie z objawami zatrucia nie należy podawać mleka i alkoholu, ponieważ płyny te przyśpieszają przenikanie toksyn do krwiobiegu.

 

Uwaga!
Przy zatruciach muchomorem zielonawym (sromotnikowym), wiosennym bądź jadowitym występują faza pozornej poprawy, po której stan chorego gwałtownie się pogarsza. Zgłoszenie się w porę do lekarza może choremu uratować życie.

grzyb5

 
Muchomor zielonawy (sromotnikowy) jest grzybem o zielonkawo – oliwkowym zabarwieniu kapelusza, białych blaszkach na jego spodzie i przy dojrzałych okazach długim, wysmukłym trzonie u dołu bulwiasto osadzonym w odstającej pochwie. W górnej części trzonu ma przyrośnięty zwisający pierścień. Małe, jeszcze nie wyrośnięte grzyby nie mają wykształconych tak charakterystycznych cech.

Muchomor zielonawy (sromotnikowy) najczęściej mylony jest z następującymi grzybami jadalnymi: gołąbkiem zielonawym (potocznie zwanym surojadką) i gąską zielonką. Natomiast muchomor jadowity i wiosenny (odmiany muchomora zielonawego (sromotnikowego) o białych kapeluszach) bywa mylony z młodą pieczarką lub młodą czubajką kanią.

 

Jeśli nie jesteś pewien, czy zebrane przez ciebie grzyby są jadalne, możesz skontaktować się z Wojewódzką Stacja Sanitarno-Epidemiologiczną w Kielcach, Oddział Badania Żywności, Żywienia i Produktów Kosmetycznych, Kielce, ul. Jagiellońska 68

tel. 041 3655426 od poniedziałku do piątku w godz. 7.25 – 15.00

 


Źródło:
www.gov.pl/web/zdrowie/bezpieczne-grzybobranie
gis.gov.pl/zdrowie/sezon-na-grzybobranie/