Żywność - higiena

O rybie słów kilka ...

Na świątecznych stołach możemy znaleźć, m. in. potrawy z ryb, które są źródłem białka, a także wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (WNKT) z rodziny n - 3, tj. kwas eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA). Powyższe kwasy tłuszczowe wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwzakrzepowe, chronią przed niedokrwieniem mięśnia sercowego, opóźniają rozwój blaszki miażdżycowej oraz korzystnie modyfikują profil lipidowy (obniżają stężenie triglicerydów w surowicy).

o-rybie-01
W porównaniu, do mięsa, ryby zawierają większą ilość fosforu, potasu i magnezu, witamin z grupy B, a ryby morskie są dobrym źródłem jodu, fluoru, witaminy A oraz witaminy D.

o-rybie-02
Według ekspertów Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia
i Rolnictwa/Światowej Organizacji Zdrowia (FAO/WHO), w profilaktyce niedokrwiennej choroby serca zalecane jest regularne spożycie ryb (1 – 2 razy w tygodniu).

 


 

pdf335Pobierz w pdf